Főoldal Hírek Egészségügy Európai Védőoltási Hét 2011. április 23-30.
Hirdetés
Európai Védőoltási Hét 2011. április 23-30. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2011. április 27. szerda, 09:24

A WHO az Európai Védőoltási Hét megtartására ebben az évben az április 23-30. közötti időszakot jelölte ki, melynek célja a figyelem felhívása a védőoltások fontosságára, jelentőségére.
A fertőző betegségek ellen sokféleképpen lehet védekezni, de a leghatékonyabb megelőzést a védőoltások biztosítják.
A korszerű és sokak által szigorúnak tartott magyarországi védőoltási rendnek köszönhetően a védőoltásokkal megelőzhető fertőző betegségek (pl. kanyaró, rózsahimlő) hazai járványügyi helyzete igen kedvező, ezen betegségek egyáltalán nem, vagy csak nagyon kis számban fordulnak elő.
Ezt csak úgy őrizhetjük meg, ha a gyermekkori, úgynevezett életkorhoz kötötten kötelező védőoltások teljesítése hosszú éveken keresztül az oltandó korosztályokban meghaladja a 98%-ot, azaz 100 oltásban részesítendő gyermek közül legalább 98 azt meg is kapja.
A jelenleg érvényes oltási rend szerint a gyermekek 7. osztályos korukig 10 fertőző betegség ellen kapják meg a védelmet, melyek a következők: gyermekkori tbc, torokgyík, tetanusz, szamárköhögés, járványos gyermekbénulás, haemophilus influenzae B baktérium okozta megbetegedések, kanyaró, rózsahimlő, mumpsz, hepatitis B vírus által okozott májgyulladás.

Nem szabad elfeledkeznünk azonban arról, hogy a néhány évtizeddel korábban még járványokat okozó és sok halálos áldozattal járó fertőző betegségek (pl. szamárköhögés, torokgyík) kórokozói nem tűntek el teljesen, csak a védőoltásoknak köszönhetően nem tudnak megbetegedéseket okozni.
Az utóbbi időben vannak szülők, akik azt hangoztatják, hogy feleslegesek a gyermekkori kötelező védőoltások. Ha növekedne az oltást megtagadó szülők száma – és ezzel az oltatlan gyermekeké is –,  akkor az adott fertőző megbetegedések száma ismét növekedne és a néhány évtizede járványokat előidéző kórokozók visszatérnének, s újabb tömeges megbetegedéseket okoznának.
Végezetül még egy dolgot fontos megemlíteni: a gyermekkori kötelező védőoltások térítésmentesek, így minden szülőnek egyenlő esélye van arra, hogy gyermeke számára biztosítsa a megfelelő védelmet a védőoltásokkal megelőzhető fertőző betegségek ellen.

 
© 2008 Örményes község honlapja | Template by Joomla Templates
Copyright © 2024 Örményes község honlapja. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete